Placuszki z jagodami

Placuszki z jagodami
Autor przepisu i zdjęcia: Magdalena Lewandowska
Zobacz stronę tego autora

Składniki:

Na placuszki:

- 1 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka ciemnego cukru (np. Demerara, ale może być też biały)
- szczypta soli
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- kilka garści jagód

Na jagodową polewę:

- jogurt naturalny
- kilka garści jagód
- cukier

Sposób przyrządzania:

Najpierw przygotowujemy ciasto na placki. Mieszamy najpierw suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. W innym naczyniu mieszamy pozostałe składniki (oprócz jagód, te dodajemy na końcu) – rozkłócone jajko, mleko i wystudzone, ale nadal płynne masło. Następnie płynne składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Robimy to dokładnie, do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy jagody – świeże lub mrożone – i delikatnie mieszamy.
Odstawiamy ciasto na kilkanaście minut, a w tym czasie robimy polewę.
Jogurt mieszamy z jagodami, dodajemy cukier. Placuszki smażymy na lekko natłuszczonej patelni po kilka minut z jednej strony. Podajemy polane jagodowym sosem.

Zobacz przepis z dużym zdjęciem, opisem i komentarzem: Placki z jagodami


Informacje