Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Składniki:

- 1 kg białej kiełbasy
- 1 listek laurowy
- 5 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól

Na sos:

- 2 łyżki gotowego tartego chrzanu
- 1 szklanka bulionu z kostki
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok z połowy cytryny
- cukier
- sól

Sposób przyrządzenia:

Kiełbasę gotować 10 minut w posolonym wrzątku z dodatkiem przypraw. Wystudzony wywar można użyć do ugotowania żurku albo zupy chrzanowej.
Przygotować sos: cebulę posiekać, usmażyć na maśle, oprószyć mąką, wymieszać i rozprowadzić zimnym bulionem. Następnie dodać chrzan, sok z cytryny, doprawić solą i cukrem. Gdy sos się zagotuje, zestawić z ognia i wlać śmietanę rozmieszaną z żółtkami.

Gorącą kiełbasę polać sosem. Podawać z ziemniakami.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 4 kwietnia 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje