Cannelloni

Składniki:

- 1 opakowanie makaronu Cannelloni
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- 1 marchewka
- pół czerwonej papryki
- 0,5 szklanki mrożonego groszku
- 20 dag startego żółtego sera
- 2 szklanki mleka
- 1 puszka pomidorów
- przecier pomidorowy
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso, przyprawy i dusimy. Pieczarki i marchew szatkujemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ugotowany wcześniej groszek. Na końcu dodajemy pomidory z puszki, a sok pozostawiamy do sosu. Doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy do ostygnięcia. Roztapiamy masło i zarumieniamy na nim mąkę. Następnie dolewamy mleko, sok z pomidorów i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Do przestudzonego farszu dodajemy garść startego sera. Farszem napełniamy makaronowe rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli zostało nam trochę farszu, to dodajemy go do sosu. Polewamy sosem makaron i posypujemy serem.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. na około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy makaron jest już miękki, jeżeli tak to zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 3 minuty, żeby ser był chrupiący.

Źródło: „Kurier Poranny”, 18 kwietnia 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje