Chłodnik Beaty Pawlikowskiej

Autor: Beata Pawlikowska

Składniki:

- 8 małych buraków albo dwa pęczki buraków z botwiną
- pęczek rzodkiewek
- 2 świeże ogórki
- 6 ogórków małosolnych
- pęczek koperku
- pęczek szczypioru
- 5 kubków zsiadłego mleka albo kefiru

Sposób przyrządzenia:

Buraki umyć, pokroić na ćwiartki i ugotować w bardzo małej ilości wody z dodatkiem przyprawy warzywnej do zup. Wodę po ugotowaniu odstawić do ostudzenia. Buraki wyjąć i ostudzić. Rzodkiewki pokroić na plasterki. Ogórki świeże i małosolne w kostkę. Szczypior i koperek posiekać. Wrzucić do dużej szklanej miski, ewentualnie dodać jeszcze trochę przyprawy warzywnej, wymieszać. Buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do garnka ze świeżymi warzywami. Wymieszać. Dosypać garstkę świeżych albo suszonych ziół. Dolać zsiadłe mleko i kubek czerwonej wody z ugotowanych buraków. Otrzymujemy intensywnie czerwono-fioletowy i bardzo gęsty chłodnik, który wstawiamy na parę godzin do lodówki.

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje