Ciasto brzoskwiniowe

Składniki:

- gotowy biszkopt

Krem:

- 1 mleko skondensowane niesłodzone w puszce
- 4 łyżki cukru
- 2 bite śmietany w proszku
- 1 serek homogenizowany brzoskwiniowy mały
- 1 duży brzoskwiniowy jogurt
- 1 żelatyna (50 g)

Dodatkowo:

- 0,5 kilograma brzoskwiń

Sposób przyrządzenia:

Biszkopt przekroić na pół i nasączyć sokiem wyciśniętym z owoców. Przygotować krem. Schłodzone mleko ubić z 4 łyżkami cukru. Nie przerywając ubijania dodawać śmietankę, serek, jogurt i trochę soku brzoskwiniowego. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzoną dodać do masy. Na nasączonej połówce biszkoptu ułożyć brzoskwinie. Na owoce wylać krem. Wyłożyć drugą połówkę biszkoptu. Ciasto docisnąć. Udekorować pozostałym kremem i brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 14-15 lipca 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje