Ciasto drożdżowe z dynią

Składniki:

- 4-5 dag drożdży
- 2 szklanki mleka + 3 łyżki mleka na rozczyn
- 5 szklanek mąki + 1 łyżka mąki na rozczyn
- 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka na rozczyn
- 8 kopiastych łyżek przecieru dyniowego
- 3 łyżki oleju
- cukier puder

Sposób przyrządzania:

Drożdże łączymy z jedną łyżką mąki, cukru i trzema łyżkami mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tak przygotowany rozczyn dodajemy do 5 szklanek przesianej mąki, dodajemy pół szklanki cukru, osiem kopiastych łyżek przecieru dyniowego i dwie szklanki mleka. Wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy trzy łyżki oleju i wyrabiamy aż ciasto będzie odstawać od rąk i zostawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy po wyrośnięciu do formy i pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 13-14 października 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje