Ciasto wiśniowe z kremem

Składniki:

- 1 gotowy biszkopt

Masa wiśniowa:

-1 litr wiśni
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru

Krem:

- 2 opakowania (2 razy po 125 g) jogurtu o dowolnym smaku
- 2 opakowania (po 200 g) śmietany 36-proc.
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:

- 100 ml wiśniówki + 50 ml wody
- 100 g czekolady

Sposób przyrządzenia:

Zaczynamy od przygotowania masy wiśniowej. Z umytych owoców wyjmujemy pestki i przekrawamy je na połówki. Odcedzamy sok, na którym gotujemy budyń. Dodajemy cukier i rozdrobnione owoce. Biszkopt nasączamy wiśniówką wymieszaną z wodą. Na ciasto rozkładamy przestudzoną masę wiśniową. Robimy krem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Jogurty mieszamy z cukrem i wiórkami kokosowymi. Do ostudzonej żelatyny wlewamy 2 łyżki kremu z jogurtem, by się zahartowała i powoli dodajemy resztę. Masę miksujemy dodając po łyżce śmietany, aż składniki się połączą. Krem wykładamy na zimną masę wiśniową. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 14-15 lipca 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje