Cytrynówka

Składniki:

- 3 cytryny
- 1/2 litra spirytusu
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki wody

Sposób przyrządzania:

Wodę zagotuj z cukrem. Cytryny obierz cienko ze skórki. Przekrój na połówki, wyciśnij sok. Wymieszaj syrop z sokiem, dodaj skórki. Wlej spirytus. Odstaw na 2 tygodnie. Zlej płyn, przefiltruj, rozlej do butelek. Nalewka jest dobra do picia, ale będzie smaczniejsza, jeśli postoi dłużej.

Uwagi:

Dawniej nalewki w pierwszej fazie dojrzewania przechowywano w szklanych gąsiorach, ale można je przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeśli w nalewce jest cukier, trzeba systematycznie potrząsać naczyniem, by szybciej się on rozpuścił.
Nalewki dobrze jest najpierw wystawić na działanie światła. Po przefiltrowaniu (nalew filtrujemy przez gęstą gazę, lnianą lub płócienną ściereczkę; można też użyć filtrów do kawy) trzymamy je w ciemnym, raczej chłodnym miejscu.

Źródło: Dodatek do „Gazety Wyborczej”, 22-23 września 2007 – „Nalewki domowej roboty”, nr 1

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje