Domowa pizza z pomidorami

Domowa pizza z pomidorami
Autor przepisu i zdjęcia: Magdalena Lewandowska
Zobacz stronę tego autora

Składniki:

Ciasto na pizzę:

- 25 g drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżka ciepłej wody
- 400 g mąki
- 3/4 łyżki soli
- 2 łyżki oliwy
- 150-180 ml zimnej wody

Dodatki:

- garść świeżej bazylii
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- ser żółty
- pomidory
- 2-3 łyżki suszonego oregano

Sposób przyrządzenia:

Drożdże wymieszajcie z łyżką ciepłej wody i połączcie z łyżką cukru. Na stolnicę albo do dużej miski wsypcie 400 g mąki (możecie ją przesiać, jeśli macie ochotę) i 3/4 łyżki soli. Gdy drożdże się rozpuszczą wlejcie zaczyn do mąki i wyrabiajcie ciasto. Stopniowo dolewajcie zimną wodę – powinno wystarczyć nieco ponad pół szklanki – i 2 łyżki oliwy. Cały czas wyrabiajcie, aż masa stanie się gładka i miękka. Z ciasta uformujcie kulę, przykryjcie ściereczką i zostawcie na około godzinę.

W tym czasie możecie zająć się pozostałymi składnikami. Ze świeżej, umytej i osuszonej bazylii, oliwy i szczypty soli zróbcie pesto (a w zasadzie – prawie pesto, bo bez orzechów i parmezanu). Czyli zmiksujcie składniki tak, by powstała gęsta, kremowa zielona masa.
Pomidory ułóżcie w miseczce i zalejcie wrzątkiem. Po kilku minutach bez problemu usuniecie skórkę i będziecie mogli pokroić je w dość grube plastry.

Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach albo po prostu pokrójcie w cienkie plastry.
Posmarujcie naczynia do zapiekania oliwą albo wyłóżcie papierem do pieczenia i zabierajcie się za ciasto, które powinno być już gotowe.

Rozwałkujcie je cienko (jeśli przykleja się do stolnicy lub wałka, oprószcie mąką) i wyłóżcie na dno przygotowanych naczyń. Posmarujcie masą z bazylii, posypcie serem i częścią oregano i podpieczcie w piekarniku. Po 5-7 minutach wyjmijcie, ułóżcie na pizzy pomidory, posypcie resztą oregano i zapiekajcie aż do lekkiego zrumienienia brzegów ciasta, czyli około 10 minut.

Uwagi:

Taka ilość ciasta wystarczy na dwie średniej wielkości naczynia do zapiekania i powinna nakarmić 3-4 głodne osoby.

Zobacz przepis z dużym zdjęciem, opisem i komentarzem: Pizza z pomidorami


Informacje