Domowe lody malinowo-jogurtowe

Składniki:

- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (36%)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 30 dag malin

Sposób przyrządzenia:

Jajka umyć, sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i wymieszać z jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę schłodzić i ubić. Maliny umyć, osączyć, część odłożyć do dekoracji, a pozostałe zmiksować. Białka, śmietanę oraz zmiksowane maliny dodać do kremu jogurtowego, delikatnie wymieszać, wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny, po czym wyjąć i wymieszać. Czynność powtarzać mniej więcej co 2 godziny jeszcze kilka razy, aż do całkowitego zamrożenia lodów.

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje