Gruszkówka (nalewka z gruszek)

Składniki:

- 4 dojrzałe zdrowe gruszki
- 1 litr wódki

Sposób przyrządzania:

Z gruszek usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki. Zalej wódką. Odstaw na 3 miesiące. Po tym czasie zlej płyn, przefiltruj, rozlej do butelek. Odstaw na 5-6 miesięcy.

Uwagi:

Dawniej nalewki w pierwszej fazie dojrzewania przechowywano w szklanych gąsiorach, ale można je przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeśli w nalewce jest cukier, trzeba systematycznie potrząsać naczyniem, by szybciej się on rozpuścił.
Nalewki dobrze jest najpierw wystawić na działanie światła. Po przefiltrowaniu (nalew filtrujemy przez gęstą gazę, lnianą lub płócienną ściereczkę; można też użyć filtrów do kawy) trzymamy je w ciemnym, raczej chłodnym miejscu.

Źródło: Dodatek do „Gazety Wyborczej”, 22-23 września 2007 – „Nalewki domowej roboty”, nr 1

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje