Jajecznica na pomidorach

Autor: Piotr Bikont

Składniki:

- 4 jajka
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- kilka listków bazylii
- sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek, usunąć twarde części i pokroić. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż sok wyparuje, pomidory utworzą niemal jednolitą masę, a oliwa się od nich całkiem oddzieli (trwa to czasem nawet ponad pół godziny, ale warto). Dorzucić posiekaną bazylię, posolić i pieprzyć do smaku. Jajka rozkłócić widelcem w miseczce, wlać na patelnię i nieustannie mieszając smażyć, aż jajecznica zrobi się puszysta, ale wciąż będzie dość miękka.

Źródło: „Newsweek”, 9 września 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje