Jajka faszerowane na ciepło

Składniki:

- jajka
- cebula
- pieczarki
- bułka tarta
- natka pietruszki
- szczypiorek
- olej
- masło
- przyprawy: sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Najpierw gotujemy kilka jajek na twardo (po 1-2 na osobę). Wystudzonych nie obieramy, tylko kroimy delikatnie razem ze skorupką na pół, tak żeby nie uszkodzić skorupki. Następnie wyjmujemy całe jajko (białko i żółtko), drobniutko kroimy i wrzucamy do miseczki. Połówki skorupek odkładamy na bok, bo będą jeszcze potrzebne. Cebulę siekamy bardzo drobno i wrzucamy na gorący olej, aż się zeszkli i dodajemy do niej drobno posiekane pieczarki. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę i pieczarki do jajek. Do tego dodajemy natkę i przyprawy. Tak przygotowanym farszem napełniamy łyżeczką wszystkie skorupki, a następnie stronę z farszem obsypujemy w bułce tartej i kładziemy na patelnię z rozgrzanym masłem. Podgrzewamy jajka, aż się przyrumieni bułka i podajemy ciepłe.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 14-15 kwietnia 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje