Jajka po hiszpańsku

Składniki:

- 4 jajka
- 200 g kiełbasy chorizo
- 3 plastry wędzonej szynki
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 cebula
- 2 ugotowane ziemniaki
- olej do smażenia
- sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

Kiełbasę pokroić w plasterki, szynkę w paseczki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Posiekać cebulę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Groszek osączyć. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać szynkę, podsmażyć. Dodać groszek, pomidory, ziemniaki i paprykę. Posolić i popieprzyć. Dusić, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Dodać kiełbasę, wymieszać.
Nałożyć jarzyny do żaroodpornych kokilek. W każdej porcji zrobić wgłębienie i wbić po jednym jajku. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Podawać ciepłe z białym pieczywem.

Źródło:

Newsweek na Wielkanoc: Piotr Bikont, Robert Makłowicz, 58 Wielkanocnych przepisów z różnych stron świata.

Zobacz też inne przepisy kulinarne


Informacje