Jarski pasztet w cieście francuskim

Składniki:

- paczka (45 dag) ciasta francuskiego
- 4-6 dużych borowików
- 10 dag kurek
- mała cebula
- łyżka masła
- 20 dag świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki śmietany

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Borowiki i kurki oczyścić, kurki drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, włożyć pokrojone grzyby i smażyć 2-3 minuty, mieszając.
Szpinak umyć, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem kilka minut. Odcedzić, odcisnąć, posiekać.
Posiekany szpinak włożyć do miski, dodać podsmażone grzyby, śmietanę, twarożek, jajka i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Ciastem wyłożyć podłużną natłuszczoną formę tak, by brzegi ciasta wystawały nieco ponad brzegi. Na dno nałożyć połowę masy grzybowej, wcisnąć do połowy borowiki, przykryć resztą masy. Wyrównać, założyć brzegi ciasta, dokładnie je zlepić. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Ewentualnie udekorować wierzch okrawkami ciasta. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 st. C.

Źródło: “Moje gotowanie” sierpień 2004, nr 08

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje