Jeżynówka z wanilią (nalewka z jeżyn i wanilii)

Składniki:

- 50 dag dojrzałych jeżyn
- 1/4 litra spirytusu
- 1/2 litra wódki
- 1/4 litra wody
- 1 laska wanilii
- 50 dag cukru

Sposób przyrządzania:

Jeżyny lekko rozgnieć, przetnij strączek wanilii. Zalej wódką i spirytusem. Odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie zlej nalew, przefiltruj. Cukier rozpuść w przegotowanej, gorącej wodzie i wlej syrop do alkoholu. Odstaw na 3 miesiące. W taki sam sposób można zrobić nalewkę z czarnych jagód.

Uwagi:

Dawniej nalewki w pierwszej fazie dojrzewania przechowywano w szklanych gąsiorach, ale można je przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeśli w nalewce jest cukier, trzeba systematycznie potrząsać naczyniem, by szybciej się on rozpuścił.
Nalewki dobrze jest najpierw wystawić na działanie światła. Po przefiltrowaniu (nalew filtrujemy przez gęstą gazę, lnianą lub płócienną ściereczkę; można też użyć filtrów do kawy) trzymamy je w ciemnym, raczej chłodnym miejscu.

Źródło: Dodatek do „Gazety Wyborczej”, 22-23 września 2007 – „Nalewki domowej roboty”, nr 1

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje