Kapusta pekińska na ostro po chińsku

Składniki:

- 1/4 kg kapusty pekińskiej
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka oleju
- 1/2 łyżki posiekanego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki przyprawy chili
- łyżka pokrajanej czerwonej papryki
- 1/2 łyżki octu
- 1/2 łyżki sosu sojowego lub łyżeczka przyprawy maggi i 2 łyżeczki wody
- 2 łyżki rosołu lub wody

Sposób przyrządzenia:

Kapustę wypłukać pokrajać na 6-centymetrowe kawałki. Włożyć do miski, posypać solą, zalać szklanką wody, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Przesmażyć imbir i chili na rozgrzanym oleju, od czasu do czasu mieszając. Dodać kapustę, smażyć na dużym ogniu przez około 2,5 minuty, stale mieszając. Przełożyć na gorący półmisek. Wlać na patelnię olej, włożyć paprykę, smażyć na średnim ogniu przez kilkanaście sekund. Wlać sos sojowy lub maggi, ocet z wodą, rosół, dodać cukier i gotować przez kwadrans. Tak przygotowanym sosem polać kapustę. Podawać z ryżem smażonym lub jako jarzynę do mięsa

Źródło: „Kurier Lubelski”, 13-14 października 2007

Zobacz też inne przepisy kulinarne


Informacje