Karmazyn w sosie

Składniki:

- 4 filety z karmazyna
- strąk czerwonej i zielonej papryki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 strąki chili
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 szklanki wywaru z drobiu
- cała śmietana kremówka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka zwykłej mąki
- 2 łyżki masła
- pęczek koperku
- sól
- biały pieprz

Sposób przyrządzenia:

Oczyszczone papryki i obraną cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dodać posiekany czosnek, chili i posypać słodką papryką. Zalać śmietaną, wywarem i zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie. Doprawić solą i pieprzem. Filety oprószyć solą, pieprzem i posypać mąką. Podgrzać pozostałą oliwę, dodać masło i usmażyć filety. Koperek posiekać. Rybę polać sosem i posypać koperkiem.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 17 września 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje