Kolorowy makaron z cukinią

Składniki:

- 35 dag kolorowego makaronu penne
- 30 dag cukini
- 3 małe dojrzałe pomidory lub pół puszki pomidorów
- pół puszki konserwowej kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- łyżka listków bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
- sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Cukinię wypłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić w długie, drobne kawałki. Te z puszki tylko pokroić. Czosnek pokroić na drobną kostkę. W rondelku podrumienić czosnek na małej ilości oliwy, następnie dodać cukinię, kilka listków bazylii i podsmażyć danie przez kolejne 7-8 minut. Na koniec dodać odsączoną kukurydzę, odrobinę pieprzu oraz soli, całość dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać pomidory i dalej gotować na intensywnym płomieniu, by odparowała woda i żeby sos się naturalnie zagęścił. W dużej ilości posolonej wody ugotować kolorowy makaron penne, odcedzić, wymieszać wspólnie z przygotowaną potrawą, rozłożyć na talerze i na samym końcu posypać posiekanymi listkami bazylii.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 21-22 kwietnia 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje