Kotlety w cieście gyros z warzywami

Składniki:

Ciasto:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- 4 łyżeczki przyprawy gros

Kotlety:

- 4-6 kotletów schabowych
- 3 cebule
- 6 dużych pieczarek
- 4-6 plastrów sera żółtego
- pół torebki przyprawy gros
- olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Kotlety rozbić jak na schabowe, ale niezbyt cienko. Posypać przyprawą gyros i podlać olejem żeby się nie zeschły. Odstawić na kilka godzin. Cebule i pieczarki pokroić w kostkę, zesmażyć na oleju dolewając odrobinę wody, by je poddusić. Kotlety zamaczać w cieście naleśnikowym z obu stron i podsmażać na złoty kolor na średnim ogniu. Na usmażonych kotletach ułożyć zasmażkę z cebuli i pieczarek oraz plaster sera. Włożyć do piekarnika na kilka minut, aż się rozpuści serek. Podawać z ryżem, świeżymi warzywami lub frytkami.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 22 maja 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje