Kranskekake - norweski przysmak świąteczny

Składniki:

- 500 g zmielonych gorzkich migdałów
- 500 g cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- białka z 3 jajek

Lukier:
- 150 g cukru pudru
- białko z 1 jajka

Sposób przyrządzania:

Wymieszać cukier puder z mąką i zmielonymi migdałami. Ubić białka i wymieszać z resztą. Wyrobić miękkie ciasto. Na posypanej cukrem pudrem powierzchni zrolować ciasto w wałki o średnicy 1,5 cm. Najkrótszy powinien mieć 13 cm, a każdy następny powinien być o 2,5 cm dłuższy. Zrobić z wałków kółka, rozłożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w temp. 200 st. C, aż zrobią się kruche i rumiane (8-10 minut). Zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Ubić białko z cukrem pudrem. Tym lukrem posklejać obręcze w kształt piramidy (lukier można wyciskać np. z pergaminowego rulonu). Udekorować każdą obręcz lukrowym wężykiem.

Źródło:

Newsweek na Wielkanoc: Piotr Bikont, Robert Makłowicz, 58 Wielkanocnych przepisów z różnych stron świata.

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje