Królik wrocławski ze śliwkami

Składniki:

4 duże cebule
szklanka śliwek suszonych wymoczonych w winie
pół szklanki moreli suszonych wymoczonych w winie
1 1/2 szklanki śmietany
8 listków laurowych
tymianek, pieprz i sól do smaku

Suszone śliwki i morele wymoczyć 4 godziny w winie. Królika podzielić na porcje, natrzeć solą, tymiankiem, i pieprzem. Podsmażyć na małym ogniu na maśle. Pokrojoną cebule zeszklić, najlepiej na maśle. Przełożyć wszystko do garnka z pokrywką, zalać wodą, dodać liść laurowy i dusić pod przykryciem, aż zmięknie (około godziny). W połowie duszenia dodać wymoczone w winie śliwki i morele, zaś na 10 minut przed końcem przyrządzania zalać śmietaną.

Jest to stary, tradycyjny przepis wrocławskiej kuchni regionalnej. Królik stanowi potrawę szczególnie popularną na Śląsku, przyrządzany w ten sposób był jednak w XIX-wiecznym Wrocławiu uważany za lokalny przysmak i specjał.

Przepis zaczerpnięty z kącika kulinarnego poświęconego tradycyjnej kuchni wrocławskiej serwisu www.spacerownik.wroclawski.eu


Informacje