Makaron á la lasagne

Składniki:

- paczka makaronu świderki lub grubsze nitki
- 200 g mielonego mięsa
- pomidory z puszki lub 4 duże świeże
- starty ser żółty
- 1,5 szklanki mleka
- koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
- 2 jajka
- łyżka mąki
- łyżka masła
- oregano
- czosnek
- cebula
- chili
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzenia:

Gotujemy makaron, odcedzamy i odstawiamy na bok. Na patelni smażymy cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone. Po kilku minutach dodajemy pocięte w kawałki pomidory z puszki lub świeże, ale sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki. Można dodać do smaku trochę koncentratu. Doprawiamy przyprawami. Do dużego garnka wlewamy mleko dodajemy mąkę, łyżkę masła i połowę startego sera oraz oregano. Na końcu wymieszane jajka i łączymy składniki. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami makaron i sos pomidorowy z mięsem. Na wierzch wysypujemy pozostały makaron i starty ser. Zapiekamy około 25 minut.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 24 sierpnia 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje