Makaron i kurczak z tymiankiem

Składniki:

- dymka
- ostra papryka w proszku (łyżeczka)
- tymianek suszony
- 2 łyżki cukru
- pieprz
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka oleju
- 4 ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka
- kilka dorodnych pieczarek
- makaron gniazdka
- sok z połówki dużej cytryny

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zrobić marynatę, a do niej włożyć na parę godzin piersi z kurczaka. Piersi można pokroić w kostkę lub zostawić w całości, lekko je tylko nacinając. Odstawić na przynajmniej 3 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć piersi z kurczaka a następnie je wyjąć. Pieczarki pociąć i smażyć kilka minut na tłuszczu po kurczaku. Dodać mięso i sok z połówki cytryny. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając łyżeczkę oleju i kostkę bulionową. Rozłożyć ugotowany makaron na podgrzane talerze, a na wierzchu wyłożyć kurczaka w tymianku. Można podawać z sałatką ze świeżych warzyw lub z kapusty pekińskiej. 

Źródło: „Kurier Lubelski”, 23 listopada 2006, nr 273

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje