Makaron rurki z cukinią

Składniki:

- 35 dag makaronu rurki (penne)
- 30 dag młodej cukinii
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka listków bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Cukinię wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć w gotującej wodzie, zdjąć z nich skórkę i pokroić w drobne kawałki. Obrać cebulę i pokroić na bardzo drobne kawałki. Dusić w rondlu z czosnkiem w małej ilości oliwy. Dodać kabaczki, kilka listków bazylii, doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 7-8 minut. Dodać odrobinę pieprzu oraz soli, całość dokładnie, ale delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać pokrojone pomidory i gotować dalej na intensywnym płomieniu, by odparować jak najwięcej wody, a przy okazji zagęścić sos. Pamiętać o częstym mieszaniu. Kilka pozostałych listków bazylii porwać w palcach w międzyczasie, w celu posypania całości dania. W dużej ilości posolonej wody ugotować makaron rurki, odcedzić, wymieszać z przygotowanym sosem, rozłożyć na talerze i posypać posiekanymi listkami bazylii.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 11 lipca 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje