Marynowana dynia - kompot z dyni w słoikach

Składniki:

- 2 kg dyni
-2,75 szklanki cukru
- 5 szklanek wody
- 1,5 szklanki octu winnego z białego wina
- 6 goździków
- laska cynamonu długości 25 mm
- 30-50 g świeżego imbiru
- łyżka soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

Przygotować zalewę: ocet zagotować na małym ogniu z cukrem, wodą, goździkami, cynamonem i imbirem. Do wrzącej zalewy włożyć pokrojoną w kostkę dynię, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż dynia będzie miękka (15-20 minut). Od czasu do czasu delikatnie zamieszać, tak by kostki dyni pozostały nieuszkodzone. Gorącą dynię przełożyć do słoików, polać zalewą i natychmiast szczelnie zamknąć. Zapasteryzować (8-10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku), odwrócić dnem do góry i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w spiżarni w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje