Marynowana kapusta pekińska

Składniki:

- 1,5 kg kapusty
- 2 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- 4 plasterki świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 4 suszone ostre papryczki
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki octu 10-proc.
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki wytrawnego białego wina

Sposób przyrządzania:

Z kapusty pekińskiej ściąć około 5 cm liści z czubka. Kapustę rozdzielić na liście, pokrajać w długie paski o szerokości około 3 cm. Serce pekińskiej kapusty przeciąć wzdłuż na pół, każdą połówkę pokrajać na 8-10 części. Paski kapusty ułożyć jedną warstwą na blaszce posypać solą starannie wymieszać podrzucając i pozostawić w temperaturze pokojowej na 5-6 godzin. Odcisnąć sok, odstawić. Czosnek i świeży imbir pokrajać w cienkie paski. Paprykę przeciąć na pół. Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać, dodać czosnek imbir (imbir w proszku dodać z octem) i papryki, mieszając smażyć minutę. Wlać ocet, dodać cukier, zagotować, dodać alkohol. Zdjać z ognia. Wsypać kapustę, starannie wymieszać przez podrzucanie. Przełożyć do słoika, zakręcić wieczko i wstawić do lodówki na dobę.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 13-14 października 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje