Morelówka (nalewka z moreli)

Składniki:

- 1 kg dojrzałych moreli
- 20 dag suszonych moreli
- 2 listki laurowe
- 1 litr wódki

Sposób przyrządzania:

Świeże morele przekrój na połówki, wyjmij pestki. Suszone pokrój w paski. Zalej owoce wódką, dodaj listki laurowe. Odstaw na 2-3 miesiące. Po tym czasie przefiltruj płyn, rozlej go do butelek. Ponownie odstaw na 2-3 miesiące.

Uwagi:

Dawniej nalewki w pierwszej fazie dojrzewania przechowywano w szklanych gąsiorach, ale można je przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeśli w nalewce jest cukier, trzeba systematycznie potrząsać naczyniem, by szybciej się on rozpuścił.
Nalewki dobrze jest najpierw wystawić na działanie światła. Po przefiltrowaniu (nalew filtrujemy przez gęstą gazę, lnianą lub płócienną ściereczkę; można też użyć filtrów do kawy) trzymamy je w ciemnym, raczej chłodnym miejscu.

Źródło: Dodatek do „Gazety Wyborczej”, 22-23 września 2007 – „Nalewki domowej roboty”, nr 1

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje