Nalewka czosnkowa na przeziębienie

Składniki:

- 1 główka czosnku
- 3/4 litra wódki
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1 cytryna

Sposób przyrządzania:

Obrane ząbki czosnku pokrój w cienkie słupki, cytrynę w ćwiartki. Zalej miodem i wódką. Odstaw na 2 tygodnie. Zlej, przefiltruj, przelej do butelek i odstaw na 2-3 miesiące.

Uwagi:

Dawniej nalewki w pierwszej fazie dojrzewania przechowywano w szklanych gąsiorach, ale można je przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeśli w nalewce jest cukier, trzeba systematycznie potrząsać naczyniem, by szybciej się on rozpuścił.
Nalewki dobrze jest najpierw wystawić na działanie światła. Po przefiltrowaniu (nalew filtrujemy przez gęstą gazę, lnianą lub płócienną ściereczkę; można też użyć filtrów do kawy) trzymamy je w ciemnym, raczej chłodnym miejscu.

Źródło: Dodatek do „Gazety Wyborczej”, 22-23 września 2007 – „Nalewki domowej roboty”, nr 1

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje