Nalewka gorzka ziołowa

Składniki:

- 1/2 łyżeczki suszonych owoców jałowca
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki czarnego kminku (czarnuszki)
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1 łyżeczka listków majeranku
- 1 łyżeczka listków mięty pieprzowej
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1/2 łyżeczki startej i wysuszonej skórki pomarańczowej
- 1 litr wódki

Sposób przyrządzania:

Jałowiec, pieprz, kminek i goździki lekko rozbij tłuczkiem. Dodaj zioła, skórkę pomarańczową i zalej wódką. Odstaw na 4 tygodnie. Zlej płyn, przefiltruj, rozlej do butelek. Odstaw na 6 miesięcy.

Uwagi:

Dawniej nalewki w pierwszej fazie dojrzewania przechowywano w szklanych gąsiorach, ale można je przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeśli w nalewce jest cukier, trzeba systematycznie potrząsać naczyniem, by szybciej się on rozpuścił.
Nalewki dobrze jest najpierw wystawić na działanie światła. Po przefiltrowaniu (nalew filtrujemy przez gęstą gazę, lnianą lub płócienną ściereczkę; można też użyć filtrów do kawy) trzymamy je w ciemnym, raczej chłodnym miejscu.

Źródło: Dodatek do „Gazety Wyborczej”, 22-23 września 2007 – „Nalewki domowej roboty”, nr 1

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje