Nalewka korzenna z karmelem

Składniki:

- 1/2 gałki muszkatołowej
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 1 łyżeczka nasion kozieradki (opcjonalnie)
- 4-5 nasion kardamonu
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 litra wódki
- 1 szklanka przegotowanej wody

Sposób przyrządzania:

Gałkę zetrzyj na tarce. Kardanom i ziele lekko rozbij tłuczkiem. Kolendrę, kmin i kozieradkę podpraż na suchej patelni. Cukier zrumień na ciemny karmel, zalej wodą i rozpuść. Dodaj korzenie, zalej alkoholem. Odstaw na 1-2 tygodnie. Przecedź, przefiltruj, rozlej do butelek. Nalewka jest gotowa, ale jeśli postoi dłużej, nabierze więcej smaku i aromatu.

Uwagi:

Dawniej nalewki w pierwszej fazie dojrzewania przechowywano w szklanych gąsiorach, ale można je przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeśli w nalewce jest cukier, trzeba systematycznie potrząsać naczyniem, by szybciej się on rozpuścił.
Nalewki dobrze jest najpierw wystawić na działanie światła. Po przefiltrowaniu (nalew filtrujemy przez gęstą gazę, lnianą lub płócienną ściereczkę; można też użyć filtrów do kawy) trzymamy je w ciemnym, raczej chłodnym miejscu.

Źródło: Dodatek do „Gazety Wyborczej”, 22-23 września 2007 – „Nalewki domowej roboty”, nr 1

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje