Nalewka winogronowa z tymiankiem

Składniki:

- 1/2 kg słodkich zielonych winogron
- 1/4 pęczka świeżego tymianku
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- kilka listków mięty
- 1/2 litra wódki
- 1/2 litra przegotowanej i ostudzonej wody

Sposób przyrządzania:

Tymianek, miętę, lekko rozgnieciony pieprz i owoce winogron zalej wodą zmieszaną z wódką. Odstaw na 4 tygodnie. Zlej płyn. Owoce przetrzyj, sok przefiltruj przez szmatkę i dodaj do nalewu. Przefiltruj całość, rozlej do butelek. Odstaw na co najmniej 2 tygodnie.

Uwagi:

Dawniej nalewki w pierwszej fazie dojrzewania przechowywano w szklanych gąsiorach, ale można je przygotować i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Jeśli w nalewce jest cukier, trzeba systematycznie potrząsać naczyniem, by szybciej się on rozpuścił.
Nalewki dobrze jest najpierw wystawić na działanie światła. Po przefiltrowaniu (nalew filtrujemy przez gęstą gazę, lnianą lub płócienną ściereczkę; można też użyć filtrów do kawy) trzymamy je w ciemnym, raczej chłodnym miejscu.

Źródło: Dodatek do „Gazety Wyborczej”, 22-23 września 2007 – „Nalewki domowej roboty”, nr 1

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje