Pielmieni

Składniki:

Ciasto:
- 30-40 dag mąki
- 1-2 jajka
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli

Farsz:
- 20 dag wieprzowiny
- 20 dag wołowiny (ewentualnie odrobina mięsa baraniego)
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula
- sól, pieprz
- trochę cukru

Sposób przyrządzenia:

Zagnieść ciasto i odłożyć na pół godziny. Mięso zmielić, wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem roztartym z solą oraz przyprawami. Masę wyrobić, można dodać odrobinę mleka. Skleić pierogi, odłożyć do lodówki, żeby stwardniały. Gotować 10 minut. Podawać polane gęstą śmietaną lub roztopionym masłem.

Źródło: “Gazeta Wyborcza”, Olsztyn, 25 października 2006.

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje