Pomarańczowe mufiny śniadaniowe

Pomarańczowe mufiny śniadaniowe
Autor: Nigella Lawson
Zdjęcie i wykonanie: Magdalena Lewandowska

Składniki na 12 mufinek:

- 75 g masła
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 100 ml pełnotłustego mleka
- 1 jajko
- forma na 12 mufinów, wysmarowana masłem lub wyłożona papierowymi podkładkami

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. C.

Rozpuśćcie masło i odstawcie żeby ostygło. Umyjcie pomarańczę (jedna średniej wielkości powinna wystarczyć, by wycisnąć z niej 100 ml soku), sparzcie skórkę i otrzyjcie ją na tarce z drobnymi oczkami. W misce wymieszajcie wszystkie suche składniki – skórkę otartą z pomarańczy, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier.

W drugim naczyniu wymieszajcie wszystko, co płynne – najpierw sok i mleko z jajkiem, na końcu dodajcie przestudzone masło. Płynne składniki wlewajcie do suchych i delikatnie mieszajcie widelcem. Pamiętajcie, że ciasta na mufiny nie należy mieszać zbyt długo. Zapomnijcie o mikserze!

Do każdego otworu ma mufiny nałóżcie taką samą ilość ciasta. Nie będzie go bardzo dużo, ale wystarczy – mufiny urosną podczas pieczenia. Włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 20 minut.

Zobacz przepis z dużym zdjęciem, opisem i komentarzem: Pomarańczowe mufiny


Informacje