Postny śledzik z ziemniakami w mundurkach

Składniki:

- 500 g śledzi
- 1 kg ziemniaków
- jogurt naturalny
- 1 jabłko
- 1 cebula
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzenia:

Śledzie trzeba moczyć w wodzie przez około półtorej godziny. W tym czasie można je dwa razy przepłukać. Po upływie wymaganego czasu ryby należy odsączyć i pokroić na kawałki o dowolnej wielkości. Przygotowanie sosu trzeba zacząć od starcia jabłka na tarce i pokrojenia cebulki w drobniutkie kawałki. Rozdrobnione składniki wymieszać z jogurtem (można użyć też śmietany) i popieprzyć do smaku. Do tak przygotowanego sosu dodajemy śledzie. Dokładnie mieszamy. W tym czasie można już gotować ziemniaki. Najlepiej, jeśli wrzucimy je do wody w skórce. Kiedy będą już miękkie łupinę należy ściągnąć, ziemniaki delikatnie posolić i podawać na talerzu razem z przygotowanym wcześniej śledzikiem.

Źródło: „Express Ilustrowany”, 2 kwietnia 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje