Proste ciasto pełne owoców

Składniki:

- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wody
- owoce sezonowe (np. truskawki, morele, jagody, czereśnie itd.)
- galaretka owocowa

Sposób przyrządzenia:

Miksujemy: jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, olej i wodę. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy biszkopt. Na wierzch upieczonego spodu układamy dowolne owoce sezonowe. Zalewamy galaretką i pozostawiamy do stężenia.

Uwagi:

W wersji rozbudowanej ciasto to można przełożyć także kremem (nawet tym z torebki przygotowanym w wersji light, a więc bez masła) lub serkiem homogenizowanym wymieszanym z galaretką.

Źródło: „Kurier Lubelski” 14-15 lipca 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje