Sałatka makaronowa z brokułami i gorgonzolą

Składniki:

- 30 dag makaronu kokardki
- 50 dag brokułów
- 15 dag sera gorgonzola
- 4 łyżki posiekanego szczypioru dymki
- 2 łyżki natki pietruszki
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz

Sos:

- pół szklanki majonezu
- pół szklanki śmietany 18-procentowej
- łyżka białego octu winnego
- sól

Sposób przyrządzenia:

Umyte i podzielone na różyczki brokuły włożyć do posolonego i lekko posłodzonego wrzątku, gotować 3 minuty i odcedzić. Makaron ugotować al dente w wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzić i ostudzić. Z majonezu, śmietany i octu przyrządzić dressing, doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z brokułami, pokruszonym serem, zieleniną i sosem, przykryć i wstawić do lodówki.

Źródło: „Lubię gotować”, nr 07/2004

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje