Sałatka z grillowanych warzyw z fetą

Składniki:

- nieduży bakłażan
- cukinia
- czerwona papryka
- cebula
- 3 łyżki oliwy z dodatkiem czosnku
- 20 dag sera feta
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzenia:

Warzywa umyć. Bakłażan pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 min, a następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego. Cebulę obrać. Cukinię pokroić w plastry, paprykę w paski, cebulę w krążki. Warzywa ułożyć na tacce z folii aluminiowej, skropić oliwą i piec na rozgrzanym grillu: bakłażan i cukinię około 8 minut, cebulę i paprykę 12 minut. Przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem, skropić octem balsamicznym, posypać fetą pokrojoną w kostkę i bazylią.

Źródło: „Lubię gotować”, nr 07/2004

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje