Sałatka z ogórka i białego sera

Składniki:

- 2 ogórki
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag dobrze odciśniętego sera twarogowego
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanej natki

Na sos:

- torebka sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody

Sposób przyrządzenia:

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Ser pokroić w kostkę. Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z pestek, pokroić w cienkie paski i włożyć do salaterki. Dodać cebulę, czosnek, ser, jogurt i posiekaną natkę. Przygotować sos koperkowo-ziołowy, mieszając zawartość torebki z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oliwy. Wymieszać sałatkę z sosem i wstawić na 30 minut do lodówki.

Źródło: „Lubię gotować”, nr 07/2004

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje