Sałatka z ziemniaków i szynki na ciepło

Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- pomidorki koktajlowe
- patisony konserwowe
- ogórki konserwowe
- 4 grube plastry szynki
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka oregano
- garść posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzać na patelni dwie łyżki oleju, dodać do niego pomidory i oregano oraz szynkę pokrojoną w dość dużą kostkę. Całość lekko przesmażyć i wyłączyć. Ugotowane ziemniaki odcedzić, obrać ze skórki i pokroić w talarki. Delikatnie wrzucić je do większego rondelka, dodać zawartość patelni. Dodać pokrojone ogórki i patisony. Bardzo delikatnie wszystko wymieszać. Posypać drobno posiekaną zieloną natką pietruszki. Dla smakoszy może być wzbogacona wersja sałatki z serem fetą i czarnymi oliwkami. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 21 lutego 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje