Sapieszanka

Składniki:

- pół kilograma żeberek
- puszka groszku konserwowego
- włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz

Lane kluski:

- 2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- sól

Sposób przyrządzenia:

Warzywa myjemy, obieramy, gotujemy w ok. 1,5 litra wody, żeby powstał wywar. Dodajemy do nich żeberka i gotujemy aż będą miękkie. Po wyjęciu żeberka obieramy i kroimy na kawałki, warzywa w kostkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, groszek konserwowy, doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy następnie lane kluski. Jajka rozbijamy, doprawiamy solą, dodajemy mąkę do uzyskania gęstej konsystencji. Masę lejemy na gorącą zupę ciągle mieszając.

Źródło: „Dziennik Łódzki”, 3-4 marca 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje