Sernik na zimno z jagodami

Składniki:

- 40 dag jagód
- 50 dag twarożku
- 25 dag śmietanki kremówki
- 25 dag podłużnych biszkoptów
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 5-6 łyżeczek żelatyny
- 1 cytryna

Przygotowanie:

Masło stopić. Biszkopty bardzo drobno pokruszyć lub zmielić w maszynce do orzechów, wymieszać z masłem. Wylepić spód tortownicy, ochładzać 30 minut. Żelatynę rozmoczyć w odrobinie zimnej wody. Odłożyć garść jagód. Połowę pozostałych zmiksować z cukrem. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Twaróg utrzeć ze zmiksowanymi jagodami oraz sokiem i skórką cytryny. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Ubić śmietankę na sztywno i dodać do masy twarogowej. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, dosypać drugą połowę jagód, wymieszać. Rozsmarować na spodzie. Schładzać 6 godzin. Udekorować odłożonymi jagodami.

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje