Smażone roladki z tortilli

Składniki:

- tortilla – jeden placek
- 150 g wieprzowiny
- 50-60 g kukurydzy konserwowej
- oliwa z oliwek
- 100 g świeżego szpinaku
- ser żółty Ementhal lub Gruyere
- świeże zioła: kolendra, natka pietruszki
- sól
- pieprz

Do podania:

- sos guacamole: awokado miękkie, 20-30 ml śmietany 36%, sól i pieprz, odrobina soku z cytryny
- sos salsa – gotowy
- kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Tortillę obtostowujemy lekko na suchej patelni i odkładamy na bok. Na patelnię wylewamy oliwę, którą rozgrzewamy. Dodajemy pokrojoną w paseczki wieprzowinę i przesmażamy ją. Następnie wrzucamy odsączone ziarenka kukurydzy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy świeży szpinak. Całość wykładamy na tortillę i posypujemy startym serem. Można ją zwinąć i podać jako roladkę lub pokroić na cztery części.
Przygotowujemy sos guacamole: miękkie awokado rozgniatamy widelcem, łączymy ze śmietaną 36%, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.

Tortillę serwujemy z trzema sosami: salsą, kwaśną śmietaną i guacamole.

Źródło: „Głos Wielkopolski”, 17-18 lutego 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje