Smażone warzywa

Składniki:

- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki wytrawnego wina
- po jednej żółtej, czerwonej i zielonej papryce (pokrojonych w kostkę)
- 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki
- 400 g brokułów podzielonych na cząstki (kwiaty, łodyżki kroimy w plasterki)
- 2 łyżki sosu sojowego
- ok. 8 cebulek dymek pokrojonych w kosteczkę
- 350 g pieczarek pokrojonych w paski
- przyprawa do warzyw
- ewentualnie pieprz lub inna ostra przyprawa według uznania

Sposób przyrządzania:

Rozgrzewamy na patelni oleje roślinny. Wrzucamy czosnek, dodajemy wino i przez chwilę podsmażamy. Dodajemy paprykę, marchew i smażymy 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące. Dodajemy brokuły, grzyby i sos sojowy, a na końcu dymkę. Co jakiś czas mieszamy warzywa, żeby się nie przypaliły. Na samym końcu smażenia dodajemy przyprawy.

Wskazówki:

Doskonałym dodatkiem do tak przygotowanych warzyw jest smażone mięso. Najlepszy jest drobno pokrojony boczek lub pierś z kurczaka. Mięso należy podsmażać osobno - w przypadku boczku najlepiej z cebulką i dopiero później wymieszać z gorącymi warzywami.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 14-15 lipca 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje