Smażonka

Składniki:

- ziemniaki
- boczek
- cebula

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki gotujemy na półtwardo, a następnie studzimy. Kiedy są już zupełnie zimne, kroimy je w dość grube półtalarki i wrzucamy na rozgrzany olej. Tak przygotowane ziemniaki smażymy, aż do uzyskania przez nie złotego koloru. Na drugiej patelni przysmażamy pokrojony w kostkę boczek z cebulą (cebuli powinno być mniej więcej tyle, ile boczku). Cebulę dodajemy dopiero w momencie, gdy boczek jest już dość mocno podsmażony, gdyż cebula nie powinna ściemnieć, a jedynie się zeszklić.

Boczek możemy doprawić ulubionymi przyprawami. Doskonałe są przyprawy do kuchni chińskiej czy meksykańskiej. Jeśli jednak takowych nie mamy, możemy użyć zwykłej ostrej papryki. Tak przygotowane danie jest już właściwie gotowe - wystarczy wyłożyć ziemniaki, posypać je boczkiem i podać na stół. Danie podajemy na ciepło.

Źródło: „Kurier Lubelski”, 14-15 lipca 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje