Staropolskie pączki

Składniki:

-1 kg mąki tortowej
- 10 żółtek
- 1 całe jajo
- pół szklanki cukru
- pół kostki drożdży
- półtorej szklanki mleka
- skórka otarta z dwóch cytryn
- wymoczone w spirytusie wiśnie
- 100 g wódki
- kostka masła
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
- cukier puder lub lukier

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Do rozczynu dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Rozpuścić masło. Całe jajo i żółtka ubić z cukrem. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, masę jajeczną. Zagniatać ciasto, dodając stopniowo letnie masło, skórkę cytrynową i wódkę. Na koniec dodać olej. Wyrobione ciasto musi mieć widoczne pęcherzyki powietrza. Odstawić do wyrośnięcia. Przy formowaniu pączków, wkładać do środka wymoczone w spirytusie wiśnie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w gorącym oleju. Gotowe posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Źródło: „Dziennik Wschodni”, 15 lutego 2007

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje