Surówka z porów

Składniki:

- 2-3 pory
- 1-2 jabłka
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 1 marchewka
- majonez
- sól
- cukier
- pieprz
- natka pietruszki
- szczypior

Przygotowanie:

Pory dokładnie umyć, odciąć korzonki, przekrajać wzdłuż na pół i odchylając listki sprawdzić czy nie ma ziemi. Przyciąć liście do 3/4 (stwardniałe końce liści można wykorzystać do zupy). Przygotowane pory pokroić i wymieszać z majonezem. Marchewkę i jabłka umyć, obrać, opłukać. Utrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do surówki razem z drobno posiekanym czosnkiem. Surówkę przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Udekorować pomidorami lub papryką.

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje