Szarlotka

Składniki:

- 1,3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 1,3 szklanki brązowego cukru
- 1,3 szklanki kaszki manny błyskawicznej
- 1 kg jabłek
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- garść orzechów laskowych
- orzechy włoskie
- rodzynki
- kilka kropli soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Obierz jabłka, zetrzyj je na grubej tarce i odstaw na bok. Pokrop odrobiną soku z cytryny, by nie sczerniały. Pokrój orzechy laskowe i włoskie w cienkie paski, a rodzynki przekrój na pół. Dodaj je do jabłek i wymieszaj. Następnie do miski wsyp mąkę, cukier, kaszkę, proszek do pieczenia i wszystkie składniki wymieszaj. Okrągłą formę do ciasta posmaruj grubą warstwą masła (1/3 kostki) i wsyp na nią ok. 0,5-1 cm tej mieszanki. Następnie wyłóż do foremki część startych jabłek z bakaliami i posyp odrobiną cynamonu. Zrób trzy takie warstwy. Na ostatnią zetrzyj na tarce 2/3 kostki zimnego masła. Szarlotkę piecz w piecu rozgrzanym do 160-180° C przez 30-45 minut. Podawaj ciepłą, z lodami, najlepiej waniliowymi.

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje