Szczupak z sosem migdałowym

Składniki:

- 1 szczupak
- sól
- liście bobkowe
- pół kwarty śmietany*
- 2 żółtka
- potłuczone migdały
- tarty chrzan

Sposób przyrządzania:

„Ugotuj szczupaka w soli z bobkowemi liściami dwoma. Pół kwarty śmietany rozbić z dwoma żółtkami i z garścią potłuczonych migdałów, postawić na ogniu i nieustannie mieszać. Jak się zagotuje dobrze, aż zgęstnieje, dodać tartego chrzanu i polać po szczupaku wybranym z pierwszego sosu, z którego trzeba dobrze osączyć”.

„Spis sekretów kulinarnych Stefana Swieżawskiego”, Kraków 2005 r.

Uwagi:

* „Pół kwarty śmietany” to w tym wypadku pół litra.
Ta śmietana z żółtkami i migdałami nie powinna się zagotować, a jedynie podgrzewać na małym ogniu.

Źródło:
Piotr Bikont, Robert Makłowicz komentują:
48 przepisów wigilijnych ze starych książek kucharskich, Newsweek 2006.

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje