Szpajza

Składniki:

- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 20 ml czystej wódki
- łyżka kakao

Sposób przyrządzania:

Ubij pianę z białek, oddzielnie utrzyj żółtka z cukrem. Ostrożnie połącz obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Dodaj namoczoną i rozpuszczoną żelatynę (przepis na torebce). Krem podziel na 2 równe części, do jednej dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj kakao rozpuszczone w wódce, wymieszaj. Obie masy wkładaj na przemian do pucharków koktajlowych, każdą warstwę wygładzaj łyżeczką. Możesz udekorować wisienką z konfitury albo wiśnią koktajlową.

Źródło: „Kuchnia śląska”, dodatek do „Poradnika domowego”

Zobacz inne przepisy kulinarne


Informacje